Welkom, nieuwe manier van solliciteren!

LIOF en Skilld

Bij een sollicitatie kijk je vaak of iemand de juiste diploma’s heeft. Maar is dat nog wel zo slim anno 2024? “Het is zinvol om óók te kijken of iemand de juiste ‘skills’ heeft. Dat wil zeggen: interesse, motivatie en capaciteiten.” Daar helpt Skilld bij, een Limburgse startup en onderdeel van Etil research group. Skilld helpt werkgevers bij het oplossen van de tekorten aan personeel.

Jeroen Meuwissen, directeur Skilld, vertelt meer.

“Natuurlijk, diploma’s en werkervaring zijn waardevol, maar vaardigheden, of skills, zijn de sleutel tot een wendbare en flexibele organisatie. Met onze aanpak laten we werkgevers een nieuwe dynamische manier ontdekken om talent te werven, ontwikkelen, en behouden. Zodat zij beter zijn voorbereid op de toekomst.”

‘Skills zijn de sleutel tot een wendbare en flexibele organisatie’

En dat is hard nodig. De arbeidsmarkt in Limburg is de afgelopen jaren namelijk krap en de vergrijzing neemt toe. Maar ook de dynamiek op de arbeidsmarkt verandert. Jeroen: “Verduurzaming, digitalisering, automatisering, robotisering en internationalisering, dit zijn allemaal ontwikkelingen die de wereld in een snel tempo veranderen. Hierdoor evolueren beroepen ook in een stroomversnelling.”

Werkgevers werven vaak nog op dezelfde manier
Dat moet veranderen, benadrukt Jeroen. “Alhoewel dat niet altijd even makkelijk is. Veel Limburgse bedrijven zijn verleerd om met ‘schaarste’ aan personeel om te gaan. Werkgevers zijn decennialang verwend door telkens nieuwe golven beschikbaar personeel. Nu deze storm is gaan liggen, moeten werkgevers hun strategie veranderen.”

‘Met skills kun je mensen veel breder en beter matchen’

Skillsgericht denken is nodig om dit op te lossen
Jeroen legt dit graag verder uit: “Als je kijkt naar wat iemand eigenlijk kan, in plaats van welke functie iemand heeft of over welke diploma’s hij of zij beschikt, creëer je hele nieuwe mogelijkheden. Zo kun je iemand ook heel goed matchen aan een functie waar hij of zij niet direct aan dacht of voor opgeleid is. Maar wél de juiste skills voor heeft!”

Dit is voor veel bedrijven nog nieuw
Skillsgericht werken vraagt een andere mindset. Skilld helpt bedrijven en talenten hierbij. “Onze tools helpen werkgevers en werkzoekers om op een laagdrempelige manier over ‘skills te leren praten’. Samen bereiken we zo het draagvlak dat nodig is om de arbeidsmarkt om skills te laten draaien.”

Wij geloven in de kracht van samenwerking!
Dat doet Skilld natuurlijk niet alleen. Jeroen: “LIOF is een betrouwbare en betrokken partner en heeft ons geholpen met de MKB Transitie Lening (MKBTL) om de eerste fase van onze startup mede te financieren. Daarnaast zijn we samen met LIOF hard op zoek naar investeerders om Skilld verder te kunnen doorontwikkelen.” Jeroen voegt hieraan toe: “Wij geloven in de kracht van samenwerking! Het Skilld-team bestaat dan ook uit veel verschillende specialisten, op het gebied van arbeidsmarktonderzoek, datascience, dataengineering, AI, research, IT, design, platform thinking en marketing en communicatie.”

‘We zijn samen met LIOF hard op zoek naar investeerders
om Skilld verder te kunnen doorontwikkelen’

Duurzaam, gezond en slim: wat wil je nog meer?
Duurzame inzetbaarheid van mensen is op dit moment een ‘heet’ onderwerp. Om zoveel mogelijk mensen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. Het liefst tot aan hun pensioen. Jeroen: “Onze Skilld-tool geeft hieraan een boost en helpt bij het up- en reskillen van mensen. Hiermee richten we HR-processen bij werkgevers slimmer in. Binnen enkele minuten kunnen bedrijven hun werving organiseren en voorkomen dat waardevol talent aan hun neus voorbijgaat. De tool is laagdrempelig en makkelijk te gebruiken, ondanks dat deze gebruikmaakt van geavanceerde technologie.”

Onze tool is meer dan een tool alleen
Jeroen is terecht trots op de tool. En gaat dan ook graag een stapje verder om deze zo goed mogelijk in te zetten. “Het is een andere manier van werken, een verandering. Goed advies en training om de tool te gebruiken, is dan ook onmisbaar. We hebben daarom ook verschillende trainingen en workshops ontwikkeld die zich richten op het omarmen en begeleiden van skillsgericht denken en handelen.”

‘Skills leren praten’!
“We hopen in 2024 nog heel veel te leren”, besluit Jeroen. “Over wat gebruikers willen, waar ze tegenaan lopen en hoe we ze optimaal kunnen ondersteunen. Zodat wij onze tool nog verder kunnen verbeteren. Ons doel? Om vanaf 2025 met zoveel mogelijk mensen en werkgevers ‘Skills te leren praten’!”

‘Laat waardevol talent niet aan je neus voorbijgaan’

Skilld gaat de challenge aan
Jeroen is enorm positief over de toekomst. En niet onterecht! “Vanuit Skilld hebben we een challenge gewonnen binnen het programma Startup in Residence Intergov. De vraag was om een laagdrempelige tool te ontwikkelen waarmee kleine werkgevers skills-based personeel kunnen werven en selecteren (matchen). Onze tool bleek een succes!

Inmiddels hebben wij een vervolgopdracht gekregen vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de pilot verder op te schalen. 50 bedrijven mogen tot het einde van het jaar gratis gebruik maken van onze tool. Ze moeten hiermee dan wel serieus aan de slag en ons regelmatig feedback geven. Daarnaast gaan we vanuit onze Skilld learning community aan de slag om de gebruiksvriendelijkheid en meerwaarde van de tool verder te optimaliseren.

Wil je als mkb’er deelnemen aan de pilot? Neem dan contact op met ons.

Tekst: Loo van Eck
Beeld: Ron Wiersma
Juni 2024.

‘Skills zijn de sleutel tot een wendbare en flexibele organisatie’

Jeroen Meuwissen, directeur Skilld

Lees meer inzichten

Voor bedrijven

Disclaimer

Skilld streeft ernaar dat de informatie op deze website volledig, actueel en gebruikersvriendelijk is. Heeft u vragen over de website, tips of opmerkingen? Laat dat ons dan weten via onze contactgegevens.